Välkomna till Snårestad!

Välkommen till det aktiva Snårestad!

Byalaget äger den gamla skolan och använder denna som ett byahus, där det arrangeras många aktiviteter. Ett axplock: valborgsfirande, loppis, musikkvällar, ungdomsverksamhet, pubkvällar, tipsrundor, boule, fritidsgård, midsommarfirande, oktoberfest och, när väderleken tillåter, gör vi en isbana på skolgården. Du är hjärtligt välkommen att bli medlem i byalaget och delta i våra aktiviteter!

Ge din e-postadress till alderman@snarestad.se så hålls du informerad om vad som händer i Snårestad och du får då också vårt byablad via e-mail.

Lite mer fakta; Socknen Snårestad, 10 km väster om Ystad, har cirka 300 invånare, varav cirka 115 bor i själva bykärnan. I väster gränsar byn mot Sjörup-Vallösa, i norr mot Marsvinsholm och öster mot Balkåkra och Svarte. I söder ligger havet med en blandad, öppen kust med steniga kasar och små sandstränder samt betesängar. Se på kartorna. Där kan du se hur byn utvecklats över tiden från 1745 till idag.

Byn kring kyrkan, som återuppbyggdes 1924, är en väl samlad bebyggelse som omfattas av kommu­nens bevarandeplan (utdrag). Viss nybyggnad har förekommit under senare år.

Vi har en mycket vacker kyrka. Utmärkt för bröllop och barndop, med anslutande samkväm i byahuset eller i ett partytält i kyrkdungen. Under året ordnas det ett flertal konserter i kyrkan av Ljunits församling som har flera körer.

En extra trygghet är att vi har en brandkår i byn, i form av ett frivilligt räddnings­värn.

Det finns en ”Framtidsplan för Snårestad socken”, utarbetad 1997. Den håller på att omarbetas av Snårestad byalag under ledning av Bengt-Göran Nilsson.

Länka: